Fysio- & manuele therapie

Wat is Fysiotherapie?

Een fysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Denkt u hierbij aan: spieren, banden, gewrichten en zenuwen.

Klachten van dit bewegingsapparaat leveren vaak belemmeringen op in dagelijks gebruik , met sporten of werken. Fysiotherapeutische behandeling is erop gericht, u weer zo snel en zo goed mogelijk te laten functioneren.

  • Allereerst worden in een gesprek, uw klachten en wensen in kaart gebracht.
  • Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij wordt gekeken naar bewegingen of houdingen die uw klachten mogelijk provoceren.
  • Vervolgens stelt de fysiotherapeut in overleg met u een behandelplan op. De fysiotherapeut speelt hierbij een coachende en ondersteunende rol.
  • Soms kan de behandeling al direct starten. Meestal heeft u na het onderzoek in ieder geval duidelijkheid over het verdere verloop van de behandeling.

Het doel van een behandeling kan bijvoorbeeld zijn:

  • functieverbetering van bepaalde gewrichten van de wervelkolom, armen of benen
  • optimaal functioneren binnen de grenzen van belastbaarheid, conditie verbeteren
  • pijn verminderen; hoofdpijn, lage rugklachten, heupartrose
  • begeleiding na botbreuken en bij herstel van blessures
  • coaching in de aanpak van belemmeringen voor herstel

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding algemene fysiotherapie, nog een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee is extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam. In het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut goed in staat om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarbij wordt niet alleen de directe locatie van de klacht onderzocht, maar ook allerlei aangrenzende gewrichten. Elke klacht is anders en ieders lichaam reageert anders.

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten. Hierbij spelen uw houding en manier van bewegen een grote rol. De manueel therapeut gebruikt een aantal specifieke technieken, die in de gewrichten worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. U voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

De werkwijze is verder dezelfde als beschreven bij ‘Algemene Fysiotherapie’.